С България в сърцето

На 6 и 7 декември 2019г. учениците от ПГТ „Пенчо Семов” Биляна Колева и Ивона Джелепова от ХІІ г клас и Румяна Любенова – учител по география и икономика и история и цивилизация, съвместно с ученик и учител от ПГТ „Д-р Васил Берон”, гр. Велико Търново посетиха гр. Болград, Украйна.

Задачата, която изпълниха, бе участие в историческо изследване на тема „Опълченци от бесарабска България, участвали в боевете при връх Шипка през 1877г. и тяхната памет.”.

Учениците посетиха паметника на българските опълченци, известен сред местните жители като „Малката Шипка”. В знак на признателност поднесоха венец.

При престоя си в Болград възпитаниците на ПГТ „Пенчо Семов” се срещнаха с потомци на славните български опълченци и проведоха много емоционални разговори с тях. Посещението на Центъра за българска култура поднесе богата и интересна информация за героичните събития, свързани с Руско-турската освободителна война и активното участие на бесарабските българи в нея.

Духът и атмосферата в Болградската гимназия впечатляват със съхранените традиции и искрената любов към майка България, които се предават от поколение на поколение. Огромен принос за опазването и развитието на националното самосъзнание има изучаването на автентичния български фолклор – нашите народни песни, традиции и ритуали. Защото сънародниците ни в Болград знаят, че родината се носи в сърцето – така дори и далече от нея, тя е винаги с тях.{gallery}cnphotos/21{/gallery}