ПРОЕКТ „ПРАКТИЧНИ ФИНАНСИ” в ПМГ „ Академик Иван Гюзелев” и ПГТ „Пенчо Семов” - Габрово

През учебна 2018/2019г. две училища от област Габрово - ПМГ „ Академик Иван Гюзелев” и ПГТ „Пенчо Семов” - са класирани и работят по проект „ПРАКТИЧНИ ФИНАНСИ”.

Институционални партньори са Министерство на образованието и науката, Комисията за финансов надзор и Националната агенция за приходи.

Проектът е иницииран от финансовия сектор у нас и неправителствената образователна организация JA България.

Основните корпоративни партньори, които застават зад реализацията на проекта и финансират старта му са NN България, БНП Париба Лични финанси и Финансова група Карол.

Програмата използва традиционни методи на обучение и обучение с дигитални технологии, смесени по начин, който помага на учащите да усвоят материала по-продуктивно.

На 26 ноември 2018г. беше проведено съвместно занятие в зала „България“ на ПМГ „ Академик Иван Гюзелев”. Преподавателите г-жа Даниела Пендашева от ПМГ „Иван Гюзелев” и г-н Венцислав Станев от ПГТ „Пенчо Семов” представиха темата „Способности, интереси, ценности – решение за образование и кариера” пред ученици от девети и десети класове на двете училища.

Целта на обучението по „Практични финанси” на JA България е да се предоставят знания и практически умения в планирането и управлението на личните финанси, включително да се изясни ролята на заетостта и доходите, бюджетирането, спестяването, кредити и дълг, защита на потребителите, разумно потребление, управление на риска, инвестиране. Изборът на кариера и степен на образование трябва да е ясен, точен и навременен, като от изключителна важност е съобразяването с личните приоритети и ценности на всеки млад човек.