Ученици от ПГТ „Пенчо Семов” – Габрово се представиха блестящо в регионален кръг на национално състезание по професии

Ученици от ПГТ „Пенчо Семов” – Габрово се представиха блестящо в регионален кръг на национално състезание по професии. Той беше организиран от МОН и се проведе от 10 до 12 март в гр. Велико Търново. Участниците бяха 30, от Северна и Централна България и се конкурираха в категориите: готвач, сервитьор и барман.
Представители на гимназията бяха Александър Станиславов Веселинов в категория „Най-добър млад барман”, Пресияна Нивелин Недева в категория „Най-добър млад готвач” и Станислава Гюрова в категория „Най-добър млад сервитьор”.
Нашият млад готвач прояви креативност и творчество и се представи с тристепенно меню:
Предястие – Гриловани тиквички с хумус и брускети;
Основно ястие – Роле от пъстърва, картофи с шафран и винен сос;
Десерт – Плодови шишчета с шоколадово фондю;
Нашият млад сервитьор предложи ястията с подходящи вина, декантира вино и презентира ястията на български и на английски език пред гостите.
При барманите форматът на състезанието бе следният: тестови изпит; приготвяне на безалкохолен коктейл тип „Смути” – 3 дози в рамките на пет минути; приготвяне на три класически коктейла за бързо смесване едновременно – Коктейл „Негрони”, Коктейл „Роб –Рой” и коктейл „Скоч Сауър”. Барманът Александър се класира на трето място в категорията си, като направи впечатление по думите на световния шампион по барманство Васил Колев с креативната си украсата си за Смути, както и с подбраната си рецепта.
Професионално жури с представители на Българска асоциация на професионалните готвачи, Българска асоциация на професионалните сомелиери и Българска асоциация на барманите оцени уменията на учениците. И тримата възпитаници гимназията се класират за участие в национален кръг на състезанието, който ще се проведе през месец април в град Пловдив и град София.