ОЛИМП 2013 год.

altУЧЕНИЦИ ОТ ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ „ПЕНЧО СЕМОВ” – ГАБРОВО ИЗКАЧИХА ОЛИМП – ПЛАНИНАТА НА БОГОВЕТЕ
Първенецът на Гърция е връх Митикас, намиращ се в забележителната планина Олимп. На гръцки името му означава нос. Висок е 2917 м. и е вторият по височина на Балканския полуостров след нашия Мусала /2925м./. Той е значително труден връх за изкачване, като последният му участък е със силно изразен алпийски характер.
В древногръцката митология планината Олимп се е считала за дом на боговете, а днес тя е желано място за туризъм на хора от целия свят.
След участието ни в Националния събор на туристическите сръчности за учащи се, Копринка 2013год. и спечелените първи места в различни дисциплини, директорът на училището г-н Радослав Стоянов, предложи като награда за участниците да се организира пътуване до Гърция и изкачване на вр. Митикас. Тази експедиция до планината Олимп е посветена и на две годишнини – 140 години от рождението на патрона на нашето училище - Пенчо Семов /8 октомври 1873год./ и 50–годишнината от създаването на училището.
Като добри планинари нашите ученици имаха честа да са първите участници в такава  организирана ученическа експедиция от Габрово за изкачване на планински връх в чужда страна.
Участници в проявата са учениците: Ангел Иванов и Виктория Димитрова от Хв клас, Кристиана Пенчева от ХІв клас, Ивелин Илиев от ХІб клас, Ростислав Пенчев ХІг клас и Марин Георгиев ХІІа клас, ръководител г-жа Таня Моллова и шофьор – Стоян Стоев. Водачът на групата Жаклин Илчев – Председател на Планинската спасителна служба, гр. Габрово оказа съдействие при организацията на изкачването – осигуряване на туроператор, подпомагане с необходимите екипировки и съоръжения за безопасното ни пребиваване в планината.
Маршрута на екскурзията беше: Габрово - София – Петрич – Литохори /Гърция/, паркинг Приония – хижа Спилос Агапитос /2100 м./ - вр. Митикас – курортно селище Лептокария – Габрово.
И така – водени от любопитството и идеята да видим планината на боговете Олимп тръгнахме към Гърция. Изходна точка за изкачване на върха е кокетното селище Литохоро, разположено в самото подножие на планината. След кратка разходка из градчето се изкачихме с микробуса до паркинга Приония /1100м./. Въпреки не съвсем удобната за подготовка обстановка, обухме тежките туристически обувки и тръгнахме нагоре към хижа Спилос Агапитос. Изкачването по пътеката бе уморително, но сравнително бързо пристигнахме в хижата. Тя е уютна и в изключително добро състояние – предлага храна, напитки и др.

Утрото на 07.10.2013 г. посрещнахме с ясно и тихо време. Невероятно красивият изгрев на слънцето, наблюдаван от 2100 м.н.в. е незабравимо преживяване. Тръгнахме за изкачване на връх Митикас. Маршрутът ни минава през вр.Скала /2866м./. Пътеката до него е монотонна, със сериозен наклон, но не е опасна. Последната част на пътя от Скала до Митикас минава през стръмни участъци, а после следва изкачване по скала с 60 градусов наклон, затова и нашият водач опъна парапет, за да ни осигури по-безопасно преминаване. Въпреки трудното изкачване, за около 40 мин. се озовахме на връх Митикас. Бяхме възнаградени с най-впечатляващата и красива гледка от цялото ни пребиваване на Олимп – „Тронът на Зевс” – вр.Стефани, връх Сколио и Големия Казан. От близо три хиляди метра надморска височина, момичетата и момчетата от ПГТ „Пенчо Семов”, развяха знамето със символа на кандидатурата на Габрово за Европейска столица на културата през 2019 година и изразиха своята пълна подкрепа.
В тетрадката поставена в метална кутия на върха, записахме имената си, направихме си много снимки и поехме обратно надолу по не по-малко трудния маршрут за връщане към вр.Скала. След около час и половина се оказахме на хижата. Кратка почивка и отново потеглихме по стръмната пътека надолу към изходния пункт, където чакаше нашия микробус.
С това докосване до митичната планина Олимп останахме очаровани и запленени завинаги от природната красота на нашата съседка Гърция.

Благодарни сме за подкрепата и оказаното доверие от ръководството на училището и лично на Директора г-н Стоянов. Благодарим на водача на групата Жаклин Илчев, който с професионализма и изключителната си отговорност създаде сигурност и спокойствие за нашето изкачване.
Благодарим на всички  спонсори и партньорски фирми, които ни подкрепиха в нетрадиционното начинание.