Програма Еразъм+

Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ започна работа по проект

№ 2019-1-BG01-KA102-061565 по програма Еразъм+

Проектът „Млади предприемачи в областта на туризма“ включва две мобилности на ученици и две мобилности на персонал в град Лайпциг, Германия и град Брага, Португалия.

Ученическата практика на 28 стажанти е за период от две седмици и ще се проведе в хотели, ресторанти и фирми за кетърингови услуги, в които партньорите на гимназията Виталис, Германия и Брага Мобилити Оупън, Португалия са осигурили работни места. Целта на мобилността е участниците в проекта да придобият опит по съответната професия в реална мултикултурна среда, да усъвършенстват езиковите си умения чрез директна комуникация на немски и английски език. В предварителната подготовка на участниците, а и по време на мобилността, ще бъдат използвани иновативни практики и споделен опит на неправителствени организации за оценяване на социални умения и компетенции и изработване на профил на участниците в проекта.

Обучението на 10 учители, преподаватели по професионални дисциплини, е на тема „Проучване на иновативни практики за предприемачески умения, предоставяни от различни доставчици на професионално образование и обучение”. След запознаване с нови методи и форми на организация и преподаване, учителите ще разработят и адаптират учебните си програми за свободно избираема подготовка, ще включат добри практики в ежедневната си професионална дейност. Предвидените открити уроци ще дадат възможност за обмен на идеи в педагогическата колегия.

След проведената информационна кампания в гимназията 51 ученици подадоха документи за участие – Европас автобиография и мотивационно писмо. След извършената селекция - писмен тест и устно интервю по немски и английски език, вече са избрани участниците в мобилността. В момента учениците се подготвят за практиката в град Брага, Португалия.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.{gallery}cnphotos/18{/gallery}

 

Проект 2019-1-BG01-KA102-061565 – „Млади предприемачи в областта на туризма”

От ученическа практика в град Брага, Португалия се завърнаха четиринадесет ученици от гимназията. Попитахме ги какви са впечатленията им от работата, хората и културата на страната, в която прекараха две седмици.

Жанина Божинова, 12 „а“ клас, специалност „Икономика и мениджмънт“ : „Научих много нови неща, подобрих уменията си по английски език, създадох нови приятелства и прекарах едно срахотно време. Работих в счетоводна кантора – подреждахме счетоводни документи по месеци и дати. Хората, с които работих, бяха много добри и учтиви. Впечатлена съм от това, колко са вярващи хората в Португалия. Само в града, в който бяхме, има 87 църкви, които озвучаваха Брага. Посетихме също и столицата Лисабон, Порто, Фатима и Виана до Кастело. Тези градове ми направиха изключително впечатление с чистотата си, красивите си градини, културни и исторически забележителности. Всеки ден се забавлявах много и научавах нещо ново.“

Биляна Колева, 12 „г” клас, специалност „Кетъринг”: „Аз също се запознах с много хора и с доста от тях станахме приятели. Упражнявах много английски език и сега вече съм сигурна, че ще мога да се справя, ако ми се наложи да работя в друга страна. По време на практиката в хотела Moon and Sun посрещах гостите за закуска, поздравявах ги и ги питах в коя стая са настанени. Някои от тях бяха много любезни и се интересуваха от къде съм и какво правя в Брага. На ден общувах с около 20 гости. След като приключеха със закуската, моята задача бе да отсервирам. Първия ден бях притеснена дали ще се справя с езика, но с учудване разбрах, че португалският ми колега не говори много английски и аз сама трябваше да разговарям с гостите.”

Цветелина Събева, 10 „в“ клас, специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечиния“: „Пътуването до Португалия ми даде възможност да науча повече неща свързани с това, с което искам да се занимавам и ми даде огромната възможност да науча и да се срещна с културата и организацията в хотелите и ресторантите в Португалия. Това беше невероятно изживяване за мен , което бих изживяла отново с удоволствие . Хората винаги посрещат с усмивка на лицето и винаги са готови да ти помогнат и да те научат на всичко, което ти е необходимо. Работих в Vila Garden и бих казала, че за мен това беше най-страхотното място, на което можех да прекарам работното си време. Удивена съм от обстановката, която ми предложиха и от служителите в хотела. Създадох много приятелства, които поддържам и до днес. Туристическите дестинации, които посетихме все още са пред очите ми. Любимата ми дестинация беше Viana do Castelo, където гледката беше повече от удивителна. Разбира се, това нямаше да бъде така, ако не бяха и нашите екскурзоводи и нашите страхотни учители, които ни помагаха във всичко. Португалия е много красива държава със страхотна история.“

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.